Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Paisatge_agrícola_Pep Sau

Viatge a la Zona Volcànica de la Garrotxa

Al sud de la comarca de la Garrotxa s'estenen més de 40 volcans i diverses colades de lava basàltica que conformen un paisatge suau i tota una zona volcànica

Al sud de la comarca de la Garrotxa s'estenen més de 40 volcans i diverses colades de lava basàltica que conformen un paisatge suau i tota una zona volcànica declarada Parc Natural el 1985 per garantir-ne la protecció, uns anys més tard d'haver estat declarat Paratge Natural d'Interès Nacional. Avui el Parc, la zona volcànica més important de la península Ibèrica és una reserva de vegetació exuberant i d'alta riquesa paisatgística i natural.

La Garrotxa, terra de volcans

El Parc Natural està conformat per onze localitats de la comarca de la Garrotxa. Castellfollit de la Roca, erigit sobre una cinglera basàltica de dues colades de lava superposades. Són 50 metres i d'un quilòmetre de llargada i és una de les portes d'entrada a la Zona Volcànica.

Dins mateix del Parc Natural, trobem municipis com La Vall de Bianya, un conjunt de quatre valls verdes. O Santa Pau, una vila medieval amb un terme riquíssim en fenòmens volcànics. El volcà Croscat, el de Santa Margarida o la Fageda d'en Jordà es localitzen a la localitat. El nord del municipi de  Sant Feliu de Pallerols, amb boscos de roures i alzines, també es troba dins de la Zona Volcànica, mentre que el sud s'insereix en l'Espai d'Interès Natural del Collsacabra.

Cinglera de Castellfollit de la Roca
Cinglera de Castellfollit de la Roca | Getty Images

La capital de comarca, Olot, també es troba dins del Parc Natural i compta en el seu terme amb quatre volcans. A banda d'un patrimoni natural molt ric on destaquen els aiguamolls de la Moixina. A més, la ciutat dels volcans també compta amb una gran tradició cultural, artística i arquitectònica.

Tancant la Zona Volcànica, localitzem els pobles de  Mieres, Montagut i Oix, Les Planes d'Hostoles, Les Preses, sant Aniol de Finestres i Sant Joan les Fonts, que és el punt d'unió de la Garrotxa amb Girona.

El Parc Natural

La Zona volcànica consisteix en un vulcanisme intraplaca de tipus alcalí originat per magmes basàltics relacionats amb el Rift Europeu, amb una edat compresa entre els 8.000 anys i els 700.000 anys. S'hi troba una gran diversitat de flora i més de 300 espècies de vertebrats.

Més enllà dels valors biològics i geològics únics la declaració de la zona volcànica de la Garrotxa com a Parc Natural va venir justificada per altres factors. La distribució del terreny en conreus, pastures, boscos i habitatge rural, converteixen el Parc en un model d'organització de l'espai natural que permet que sigui perfectament habitable i compatible amb l'activitat econòmica.

El Parc Natural de la Garrotxa
El Parc Natural de la Garrotxa | Getty Images

El resultat és un paisatge ordenat, amb una gamma de verds extensa jaspiada amb el negre i el grana característics de les formacions volcàniques. Tot plegat recobert per les boires baixes i espesses habituals que recorren els pics i les valls de la comarca com si fossin rius d'argent.

Gairebé la totalitat del Parc Natural és de propietat privada, cosa que es converteix en un altre tret distintiu. Tot i això, disposa de tot un entramat de camins i senders per recórrer els punts d'interès més importants de la Zona Volcànica.

Els punts d'interès del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa

Per no perdre's els llocs més emblemàtics del Parc, és convenient deixar-se guiar per les rutes creades per a una millor experiència. Però si volem anar per lliure, els punts imprescindibles són: els nuclis antics d'Olot, Sant Feliu de Pallerols i Santa Pau, les reserves naturals dels volcans de Montsacopa (just al mig de la ciutat d'Olot), del Croscat i de la Fageda d'en Jordà, immortalitzada líricament per Joan Maragall.

Tampoc podem deixar passar el Castell de Juvinyà, el Parc Nou i la Torre Castanys, edifici modernista emblemàtic d'Olot. O les cingleres i colades basàltiques de Castellfollit de la Roca i Sant Joan les Fonts. Tot plegat es pot contemplar des del mirador més privilegiat de la comarca, el Puig Rodó a 900 metres d'altura i dins de l'Àrea de Xenacs.

Vistes de la ciutat d'Olot
Vistes de la ciutat d'Olot | Getty Images

Informacions pràctiques per visitar el Parc Natural

La  Zona Volcànica de la Garrotxa és completament visitable, però com que és un paratge de molt fàcil accés i molt concorregut, es recomana planificar amb detall les hores i els moments de les visites. Cal defugir les hores centrals del dia, quan hi ha més afluència i els períodes de vacances. Només així es pot gaudir de la natura esclatant del Parc en tota la seva esplendor. Si malgrat tot no podem desplaçar-nos-hi en temporada baixa, hi ha aparcaments habilitats just al costat de la Fageda d'en Jordà i entre els volcans de Santa Margarida i el Croscat.

També existeix una línia de bus turístic que fa el trajecte entre Olot i Santa Pau, aturant-se en els principals punts d'interès del Parc Natural. El Croscat també disposa d'un espai museístic per als amants de la geologia d'accés lliure i gratuït. En èpoques determinades de l'any també s'organitzen activitats específiques, per la qual cosa és interessant deixar-se guiar i informar per les oficines de turisme de la Garrotxa.