Cabra salvatge al Massís dels Ports

Els Ports, el Parc Natural del sud de Catalunya

El Parc Natural dels Ports és el pulmó de la vall de l'Ebre i la referència de la muntanya al sud de Catalunya.

La riquesa del Parc Natural dels Ports

El Parc Natural dels Ports és el pulmó de la vall de l'Ebre i la referència de la muntanya al sud de Catalunya. Es troba al termes municipals d'Arnes, Horta de Sant Joan i Prat del Comte a la Terra Alta; d'Alfara de Carles, Paüls, Roquetes i Tortosa (Baix Ebre); i Mas de Barberans i la Sénia (Montsià). Les formacions geològiques dels Ports són paisatge únic. El Mont Caro és el cim més alt del Parc Natural, amb una altitud de 1447 metres.

Els valors paisatgístics i ecològics dels Ports

Des de la declaració de Parc Natural, la presència humana als boscos dels Ports ha disminuit i ara és refugi de moltes espècies de flora i fauna amenaçades. La biodiversitat dels Ports es xifra en més de 1.300 espècies. Les plantes més representatives són les classíques del bosc mediterrani, com els margallons, les carrasques, els pins, els faigs i els teixos.

Parc Natural dels Ports
Parc Natural dels Ports | Catalunya.com

 

Dins del Parc Natural, també hi va ser declarada la Reserva Parcial de les Fagedes dels Ports, per protegir en major grau aquest espai únic. Entre la fauna, la gran diversitat de biòtops permet l’establiment d'animals variats. La més representativa és la cabra salvatge o hispànica.

Els ambients del Parc Natural dels Ports

Matollars. Brolles i garrigues de les parts baixes, amb romaní, el margalló i el llentiscle. A les parts altes hi dominen els boixos i als vesseants ventosos el matollar d'ericó, hàbitat predilecte de les cabres hispàniques i els escurçons.

Els boscos mediterranis. Reductes d'alzines en la muntanya baixa que han estat majoritàriament substituïts per pins blancs mediterranis. Per sobre de les carenes de menys altitud hi dominen el pins negres i rojos, més propis de l'alta muntanya i que s'agrupen en boscos de gran extensió.

Cabra salvatge al Massís dels Ports
Cabra salvatge al Massís dels Ports | Joan Mestre

 

Les fagedes. Reserva Natural Parcial, les fagedes dels Ports són les més meridionals de la península Ibèrica. Constitueixen boscos densos i ombrívols amb sotaboscos pobres.

 

Els cingles i els pedruscalls.  L'ambient més característic dels Ports.El salze de ingle i el corriol hi són espècies adaptades i endèmiques. També és l'hàbitat dels rapinyaires com àguiles i aufranys.

Els rius. Els corrents d'aigua són principalment subterranis o engorjats als vessants interiors, sense boscos de ribera. Presenten una gran diversitat de fauna com ara crancs de riu, madrilletes i llúdrigues.

Punts d'interès del Parc Natural dels Ports

L'Estrets.  L'únic curs permanent d'aigua del Parc Natural, amb presència d'un cranc de riu autòcton. La vall de riu és coberta de pins i alzines i s'hi troba el Mas de Corretja, on es concentrava una activitat d'explotació forestal avui extingida.

Les coves. A la cova d'Adells hi trobem un plegament geològic usat per pastors i ramats com a recer natural. També trobem una petita balma coneguda com la Cova Picasso on l'artista hi va viure tot l'agost de 1898 i que va marcar la seva poètica pictòrica. El Mas de Quiquet va ser representat pel pintor.

Reserva de les Fagedes dels Ports
Reserva de les Fagedes dels Ports | Joan Mestre

 

Vall del Toscar. Lloc d'interés geològic de Catalunya amb algunes restes d'aflorament volcànic. 

 

Els miradors. Des dels voltants de la Font Nova trobarem esplèndides vistes sobre la Vall de l'Ebre. A la Jepa, vora el riu Canaleta també s'hi gaudeixen de vistes sobre les Zones d'Interès Geològic. Des de la BArcina o la Mola gaudirem de panoràmiques de 360º sobre les serralades contigües. El mirador del Mont CAro, però, és el més espectacular de tots.

La Reserva Natural de l'Algars.  Riu que corre per la Terra Alta i que separa Catalunya de l'Aragó. Un tram de 23 quilòmetres està protegit pel seu bosc de ribera i per la presència de llúdrigues.

Els Boscos. La Refoia, entre els promontoris d'Engrilló i Montsagres és un dels conjunts forestals i paisatgístics més representatius dels Ports. Al Barranc de la Fou i al Bosc de la Cova Roja també hi trobem masses forestals i hàbitats d'especial valor ecològic.

Informació pràctica per visitar el Parc Natural

La Seu administrativa del Parc Natural dels Ports la trobem a Roquetes i podem orientar-nos i trobar punts d'informació per a visitants a Prat del Comte i a La Sénia així com a l'Ecomuseu dels Ports d'Horta de Sant Joan.

Parc Natural dels Ports
Parc Natural dels Ports | Cedida