Boscos i pantà de Savassona

El Pantà de Sau i l'Espai Natural de les Guilleries

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona és un paratge de gran encant i bellesa.

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona és un parc natural que agrupa diversos medis entorn del pantà de Sau i la vall de Vilanova de Sau, a la comarca d'Osona. Té una extensió de 8.300 hectàrees en un paratge harmònic entre les condicions naturals i la seva transformació per l'activitat humana.

L'espai inclou tres parts físicament diferenciades: Guilleries, Savassona i Collsacabra. Destaca un paisatge conformat per formacions boscoses jaspiades per prats i conreus, amb cingleres adjacents de roca i el pantà de Sau amb la seva àrea d'influència.

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Les Guilleries és un parc natural amb la qualificació d'Espai Natural  i gestionat per la Diputació de Barcelona i situat a la comarca d'Osona. Es troba a l'est de la Plana de Vic, al sud del Collsacabra i al nord del massís del Montseny. El Paratge d'Interès Nacional inclou dos espais naturals: Guilleries i Savassona. Els municipis en els termes dels quals es localitza l'Espai Natural són  Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Tavèrnoles, Vilanova de Sau i Sant Sadurní d'Osomort.

Per accedir-hi, els accessos principals es distribueixen al llarg de la C-25, la via coneguda com a Eix Transversal que recorre Catalunya en direcció est-oest. La sortida 187 comunica amb els nuclis de Folgueroles, Sant Julià de Vilatorta, Vilanova de Sau i el pantà de Sau. La sortida 183 ens portarà a Tavèrnoles i la 184 ens durà fins a la localitat de Sant Sadurní d'Osomort.

Els elements geològics de l'entorn de les Guilleries-Savassona

Trobem cingleres de roca vermella com el Salt de la Minyona, al terme de Vilanova de Sau i a la Riera de Tavèrnoles. O afloraments de Gresos de Folgueroles en la zona de Savassona. El cim del parc es troba al Turó del Faig Verd amb 1.187 metres. Amb 860 metres, els Cingles dels Munts són el punt més elevat de l'Espai Natural de Savassona, amb vistes al Pantà de Sau.

Mirador del Salt de la Minyona a Tavèrnoles
Mirador del Salt de la Minyona a Tavèrnoles | Xarxa Parcs Naturals

El Pantà de Sau 

El desnivell geogràfic del riu Ter quan creua les Guilleries va propiciar la construcció de dos grans embassaments, Sau i Susqueda. El pantà de Sau està inclòs a l'àmbit gestionat pel Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona. La superfície de la conca que nodreix d'aigua l'embassament de Sau és de 1.663 km2.

L'embassament de Sau és allargat, amb una longitud màxima de 18 km i l'amplada màxima de 1,3 km. La fondària oscil·la entre els 30 metres i els 75 a l'últim quilòmetre quan l'embassament s'estreny. A l'antic poble de Sant Romà de Sau, avui cobert per les aigües és on trobem la màxima amplària.

La flora i la fauna

A l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona entren en contacte la regió mediterrània i la regió eurosiberiana  o centreeuropea, la qual cosa li atorga trets bioclimàtics excepcionals i una successió de biòtops clarament mediterrània. Els boscos més característics són els semicaducifolis formats per roures i alzines on hi nidifiquen rossinyols, raspinells i mallerengues.

Espai Natural de les Guilleries-Savassona
A l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona podem trobar vaques | Wikiloc

En les pinedes de pi roig, boscos mediterranis hi trobem espècies com el pit-roig, el bruel o la merla. Pel que fa als mamífers és freqüent trobar a les Guilleries eriçons, gats mesquers, talpons i esquirols. Al Pantà de Sau serà habitual veure desplegar-se el bosc de ribera i un hàbitat més específic de l'entorn aquàtic, amb granotes, tritons i aviram com els ànecs, les fotges i els martinets.

El paisatge 

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona és un paratge de gran encant i bellesa. La vall que forma l'embassament de Sau, reporta a l'espai un gran atractiu turístic. Grans boscos, aigües abundants i espais amplis i solitaris són les seves particularitats més reconegudes

Del verd primaveral a l'ocre de la tardor la natura hi esclata amb tot el seu cromatisme amb espais forestals de castanyers, roures, faigs, verns i moixeres. També hi destaca la vegetació encartada en les escletxes de cingles i rocams, en un conjunt de gran interès paisatgístic.