Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Panoràmica del Montgrí i les Illes Medes

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

Un paisatge singular, format per un litoral amb penya-segats, cales i platges, però també fons marins de gran valor ecològic

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter és un paratge inèdit a Catalunya. Un paisatge singular, format per un litoral amb penya-segats, cales i platges, però també fons marins de gran valor ecològic. Tot vigilat per un massís muntanyós que s’ergeix entre les planes al·luvials del Baix i l’Alt Empordà i els aiguamolls que forma el riu Ter desembocant a la badia de Pals i a la mar Mediterrània.

El súper Parc Natural de l'Empordà

Des del 2010 quan fou declarda la seva condició de Parc Natural de la Generalitat de Catalunya, les més de 8.000 hectàrees tant de terra com de les 2.000 marines que protegeixen l'espai han esdevingut una referència del naturalisme i la preservació dels ecosistemes empordanesos. 

El patrimoni natural inclou dues reserves parcials, una de terrestre al Baix Ter i una de marítima a les Illes Medes, entorns de delicat equilibri ambiental. El patrimoni cultural inclou la riquesa paisatgística de l'Empordanet, una zona de profund impacte de l'activitat humana durant els segles.

Els ambients naturals del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter

L'Espai d'Interès Natural del Montgrí. Constitueix una unitat de relleu pròpia. Un altiplà de silueta molt característica coronat per diversos cims de petita alçada com el Montplà de 310 metres, la muntanya d'Ullà de 307 i el propi Montgrí de 303.

Una franja litoral de gairebé deu quilòmetres s'estén entre cala Montgó i el cap de Barra, amb penya-segats espectaculars, alguns de cent metres de desnivell. És una zona poc boscosa dominada per la garriga de coscoll i alguna pineda de pi blanc, en una configuració típicament mediterrània.

Les Medes. Formen un petit arxipèlag format per set illots i esculls, en un paisatge de gran bellesa. Però el gran valor natural de les Illes Medes no és tant a la superfície com el fons marí. Coralls, posidònies, algars i coves submarines que són un paradís tant per a la fauna com per als aficionats a la immersió.

Praderies de posidònia
El gran valor natural de les Illes Medes no és tant a la superfície com el fons marí | Alex Lorente

Els hàbitats marins més destacables són el coral·ligen que es deenvolupa a partir dels 15 metres de profunditat, les praderies de posidònia entre la Meda Gran i la Meda Petita o la cornisa de troittor, formada per una alga calcària i que ocupa gairebé tot el perímetre de les Medes.

El Baix Ter. La part final i desembocadura del riu Ter, dita Gola de Ter, es caracteritza per les dunes de costa, els aiguamolls i les maresmes, les closes, els arrossars i els conreus, com els de Pals. Així com tota una xarxa de recs, canals i rieres on encara s'hi mantenen alguns boscos de riera que no han cedit a la pressió dels conreus.

Cultura i història al voltant del Parc Natural

Tot i que molts dels espais naturals del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter són un objecte d'especial protecció i no són visitables, l'entorn ofereix una sèrie d'atractius que en fan un paisatge cultural únic a la Mediterrània.

El massís del Montgrí és una de les ocupacions humanes més antigues de Catalunya. S'hi conserven restes arqueològiques que situen els primers pobladors al paleolític inferior, fa uns 300.000 anys. El cau del Duc de Torroella de Montgrí és la cova més gran habitable del massís. Enlairada sobre la plana, és una talaia sobre la zona i un accés als recursos dels diferents ecosistemes. El cau del Duc d'Ullà va ser utilitzat per l'home sobretot per a la caça de la cabra i el cérvol.

La Gola del Ter
La Gola del Ter és la desembocadura del riu dins del Parc Natural | Cedida

La gran riquesa de jaciments s'atribueix a la situació geogràfica de la plana del baix Ter i el massís del Montgrí, que en aquell moment es trobava enmig dels dos grans focus de desenvolupament de Catalunya: Empúries al nord i Ullastret al sud.

A banda dels jaciments esmentats, l'art romànic, com en el cas de l'església de Santa Maria d'Ullà i les seves escultures o els vestigis gòtics de Torroella de Montgrí també hi tenen importància, així com l'arquitectura tradicional de pedra seca, vinculada a les feines del camp i a l'explotació forestal.

Informació pràctica per visitar el Parc Natural

L'oficina d’atenció al públic i de gestió del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter és a l'Estartit i també podem trobar el Centre d'Interpretació Can Quintana Museu de la Mediterrània a Torroella.