Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Aiguamolls de l'Empordà

La delicada natura dels Aiguamolls de l'Empordà

El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà va ser reconegut el 1983 amb la voluntat de protegir les reserves integrals de diversitat zoològica i botànica

 

Juntament amb els deltes de l'Ebre i del Llobregat,  el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà és una de les zones humides més importants de Catalunya. Localitzem el Parc a l'Alt Empordà, entre les desembocadures dels rius Muga i Fluvià i comparteix espai amb les reserves naturals de les Llacunes i els Estanys.

La increïble diversitat natural dels Aiguamolls de l'Empordà

El Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà va ser reconegut el 1983 amb la voluntat de protegir les reserves integrals de diversitat zoològica i botànica. Són 4.729 hectàrees de parc, que inclouen les reserves naturals integrals dels Estanys, Les Llacunes i l'Illa de Caramany.

Els valors del Parc Natural

Els Aiguamolls de l'Empordà ofereixen un dels hàbitats amb més varietat d'espècies animals de tot Catalunya. Es computen fins a 329 espècies d'ocells, molts de pas, però també més d'una vuitantena que hi nidifiquen.

Mapa de la zona dels Aiguamolls de l'Empordà
Mapa de la zona dels Aiguamolls de l'Empordà | Aiguamolls de l'Empordà

La condició de recer per a la fauna converteix aquest espai natural en un especial baluard de la protecció dels ecosistemes típics del mediterrani, amb presència d'entorns aquàtics fluvials i marítims. La seva posició bio-estratègica al sud d'Europa el converteix en un punt clau en les migracions d'aus  entre el centre i el nord del continent i Àfrica.

Els ambients naturals del Parc Natural

Closes, peces i feixes. Les closes són pastures humides amb arbres caducifolis i resistents a la salinitat. Es troben en sectors dels aiguamolls dessecats i constitueixen un valor ambiental únic. Les peces o feixes presenten característiques semblants, són prats llargs i estrets que actuen de refugi d'espècies de vertebrats i invertebrats.

Conreus. La proximitat amb l'àrea d'activitat humana també fa que trobem sectors del parc dedicats a l'agricultura. Un paisatge de secà al peu de la serra Verdera, alzinars dedicats a l'explotació del suro a la plana de la Muga i regadius al voltant dels masos, on trobem cultius molt vinculats a l'abundància d'aigua com l'arròs o la userda. A les closes és habitual veure-hi ramats pasturant.

Aiguamolls d'aigua dolça. Aigües completament dolces a l'antic estany de Castelló-Palau, amb una vegetació completament adaptada als cicles d'inundació. El Cortalet o l'Estany d'Europa van ser creats pel Parc i ofereixen zones d'aigües fondes, somes i aiguamolls recoberts de vegetació aquàtica com els canyissars. Una diversitat d'hàbitats que ofereixen refugi per a una gran diversitat d'aus aquàtiques.

Vista general dels Aiguamolls de l'Empordà
Vista general dels Aiguamolls de l'Empordà | Cedida

Les llaunes i les salsures. Allà on les aigües dolces es troben amb la mar, es formen el que es coneix com a llaunes, de salinitat variable i més gran que la dels rius. Conformen tot un nou hàbitat dominat per la salicòrnia i altres vegetals molt adaptats a la salinitat.

Les platges i les dunes. Les aportacions de sediments del Fluvià i de la Muga aporten una zona de costa característica, amb fons sorrenc i poca profunditat. El recer del Golf de Roses contra les tramuntanades facilita l'entrada dels vents de llevant, que modelen les dunes i les platges.

Els rius. Els dos rius, Muga i Fluvià, present un cabal constant, es connecten per recs i rieres i drenen els aiguamolls convertint-ne àmplies zones en conreus o pastures, com els recs dels Salins, el Madral, el Sirvent, la Mugueta o el Corredor.

Punts d'interès dels Aiguamolls de l'Empordà

Centre d'informació del Cortalet. Antiga masia o cortal del segle XVIII habilitat com Centre d'Interpretació del Parc, és el punt on s'inicien els itineraris per conèixer el Parc Natural, l'aparcament prioritari i la zona de serveis. A l'estany artificial i a les closes que l'envolten ja es pot observar fauna salvatge.

Ànec als Aiguamolls de l'Empordà
Ànec als Aiguamolls de l'Empordà | Getty Images

Estanys. A Mas Matà hi trobem un equipament destinat a casals, campaments i voluntariat. També és l'emplaçament de l'observatori de Senillosa, un mirador situat al capdamunt d'una sitja d'arròs de 22 metres d'alçada des d'on es domina tot el Parc Natural. L'estany Europa, al marge dret de la Muga, disposa d'un altre mirador i tres aguaits. Es connecta amb Empuriabrava per un pont de fusta per a vianants. L'estany de Vilaüt és el vestigi de l'antic estany de Castelló i és el que ofereix més diversitat d'ambients i paisatges.

Reserva Natural de les Llaunes. Fora de les èpoques de nidificació, a la primavera, es pot accedir a un sector litoral del Parc que presenta un ecosistema únic i característic de sòls sorrencs i salins. Hi ha zones de guaita de les diverses espècies com Gall Marí, Bruel, Massona, Arpelles i Rogera.

Reserva Natural de l'Illa de Caramany. Al mig del Fluvià hi trobem aquesta illa que conforma una Reserva Natural Integral, amb gran varietat d'ambients fluvials. 

Informació pràctica per visitar el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà

Com ja hem dit,  el Centre d'Informació del Parc Natural el trobarem al Cortalet.  També serà l'inici de molts dels itineraris preestablerts i numerats que es recomana seguir. Alguns d'ells estan adaptats per a handicapats i cal tenir en compte que les temporades de nidificació d'aus restringeixen l'accés a certs sectors del Parc. També és convenient consultar les normes i consells per visitar el Parc.

Fauna salvatge al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà
Fauna salvatge al Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà | Getty Images

En la meitat d'un dia als Aiguamolls de l'Empordà, es recomana arribar-se al Cortalet i fer l'itinerari 1, que recorre diversos aguaits de fauna salvatge i puja al mirador panoràmic de l'observatori de Senillosa.

En un dia sencer, es poden completar els itineraris 1 i 2 i anar fins a l'estany de Vilaüt o fins a la gola del riu Fluvià.

Durant estades més llargues, es pot fer la volta a la Reserva de les Llaunes, fer la Ruta dels Estanys en bicicleta de 25 quilòmetres de ruta principal a través del Parc Natural i completar tots els itineraris a peu.