Congost de Mont-rebei

De visita a la Noguera

La Noguera, un paradigma de tranquil·litat rural que amaga un patrimoni immens i ineludible per a tot visitant.

La Noguera és una terra de contrast entre el Prepirineu i el pla, on els paisatges agrícoles s’omplen d’antics castells i petits pobles on el temps sembla haver-se aturat; un paradigma de tranquil·litat rural que amaga un patrimoni immens i ineludible per a tot visitant.

Balaguer

Fundada pels sarraïns en un turó vora el Segre, Balaguer esdevingué capital del Comtat d’Urgell amb la conquesta cristiana; una capitalitat i influència que des de llavors ha exercit sobre tot el territori comarcal.

La seva importància històrica s’evidencia en un  patrimoni monumental i arquitectònic de gran rellevància que dota la ciutat d’una bellesa urbanística característica. En destaquen especialment les esglésies de Santa Maria i de Sant Crist de Balaguer, que coronen la ciutat, així com tot el centre històric, que troben en la plaça porxada del Mercadal, l’ànima i punt de trobada de balaguerines i balaguerins.

D’altra banda, la ciutat acull el Museu de la Noguera, que a més de recollir els vestigis de la història comarcal, acull una de les col·leccions d'art islàmic més importants dels Països Catalans.

El congost de Mont-rebei

La Serra del Montsec és la porta de les terres de Ponent al Pirineu; unes muntanyes rocoses que són seccionades pels congostos de parets verticals que han creat el pas dels rius pirinencs.

Congost de Mont-Rebei
Congost de Mont-Rebei és una joia de la naturalesa | Getty Images

A l’extrem occidental de la comarca, el pas de la Noguera Ribagorçana forma  el singular congost de Mont-rebei, un amfiteatre de penya-segats impressionants que esdevé un pas natural de la Noguera a la Ribagorça i el Pallars Jussà. Una autèntica bellesa geològica on conviu una important riquesa faunística provinent d’ambdós vessants del Prepirineu.

Els visitants poden gaudir d’aquest espai incomparable  a través d’un sender excavat a la roca, i diferents itineraris que recorren el congost sense alterar la naturalesa de l’indret.

El llegat patrimonial del Comtat d’Urgell

Més enllà de la importància històrica i patrimonial de la ciutat de Balaguer, la Noguera és una comarca que gairebé es va aturar en el temps amb la desaparició del Comtat d’Urgell al segle XV. Un fet que l’ha dotada d’un marcat esperit medieval que és present en els paisatges de cadascun dels termes municipals.

Terra de serres i horitzons agrícoles, els petits pobles s’agrupen sota de grans castells, ermites i monestirs de gran bellesa que s’alcen en els vells turons que guardaven les fronteres entre sarraïns i cristians.

Si bé tots els pobles guarden el seu atractiu, destaquen molt especialment el castell de la Baronia de Ribelles, el de Montsonís, el de Castelló de Farfanya, la Baronia de Sant Oïsme, el castell sarraí d’Os de Balaguer o el castell i la canònica de Sant Pere d’Àger.

Camarasa

El terme municipal de Camarasa esdevé un exemple de la riquesa patrimonial de la Noguera, aglutinant les singularitats geològiques, de biodiversitat i històriques més característiques de la comarca.

Pont de l'embassament de Camarasa.
Pont de l'embassament de Camarasa. | Balaguer TV

La seva localització, a mig camí entre el Prepirineu i el pla, i la presència omnipresent del riu Segre,  li confereixen un relleu variat que el doten d’un gran nombre d'hàbitats diferents; destacant especialment la Reserva Natural de la Fauna Salvatge de Sant Llorenç de Montgai.

En l’àmbit del patrimoni històric, el terme conserva vestigis del passat prehistòric, iber, romà, visigot i islàmic; i es trasllada al present des dels castells i esglésies medievals fins als molins i centrals hidroelèctriques d’èpoques modernes i contemporànies.

Altres espais d’interès

Limitada pels congostos de Terradets i Mont-rebei, la Vall d’Àger és una autèntica Meca per als amants dels esports d’aventura, rutes de natura en família i experiències úniques amb els vols amb ala delta, parapent o paramotor que no deixaran ningú indiferent.

L’entorn rural i poc poblat de la comarca converteixen les nits a la Noguera en un espai privilegiat per contemplar el cel nocturn lluny de les grans contaminacions lumíniques. Una realitat que aprofita de la millor manera el Parc Astronòmic del Montsec, un espai de recerca i divulgació que acull visites guiades per a tots aquells que vulguin descobrir els astres des del més a prop possible.

La Noguera completa la seva importància patrimonial amb els diversos  jaciments paleontològics que s’han trobat al vessant sud del Montsec, amb ossos de dinosaure i prop de 1.500 icnites (petjades) que es poden veure de primera mà a la Mata del Viudà, l'Espinau, la Vall d'Ariet, Peralba, la Massana, la Masia de Marull i la Carretera del Doll.