Àger, a la Noguera

Turisme rural a la Noguera

Comarca de contrastos rurals, rius i congostos espectaculars, la Noguera és un bast territori carregat de tresors patrimonials i viles ancestrals.

La majestuositat de Balaguer, juntament amb l’extensíssim valor patrimonial de pobles, castells i ermites, fan de la Noguera un destí especial; tot un viatge on veure, tastar i sentir el passat medieval d’aquesta terra on les serres verges conviuen amb el pla domesticat.

Tranquil·litat rural, aventura i patrimoni

Comarca de contrastos rurals, rius i congostos espectaculars, la Noguera és un bast territori carregat de tresors patrimonials i viles ancestrals; un paratge a descobrir per terra, riu i aire a través d’esports d’aventura, senderisme o plàcids desplaçaments en cotxe.

1. Com arribar a la Noguera

Punt de connexió entre el pla i el Pirineu, la Noguera ha estat des de sempre un territori ben comunicat, que ha sabut aprofitar els passos, congostos i valls naturals per superar les serres prepirinenques. En l’actualitat, Balaguer exerceix de centre logístic i eix comunicador de tota la comarca, acollint les vies principals que connecten la Noguera amb les comarques circumdants.

Carreteres i accesos a la Noguera
Carreteres i accesos a la Noguera | Viquipèdia

 

D’aquesta manera, de nord a sud la C-12 i la C-13 travessen paral·lelament el centre de la comarca, connectant-la amb el Pallars Jussà i el Segrià. A l’oest, la C-26 passa pel municipi segrianenc d’Alfarràs abans d’endinsar-se a la comarca franjolina de la Llitera. A l’est, la C-26 es fusiona amb la C-14 que prové de Tàrrega (Urgell), esdevenint també la principal via de comunicació amb el Solsonès i l’Alt Urgell.

En l’àmbit ferroviari,  la comarca acull la línia que connecta la Pobla de Segur (Pallars Jussà) i Lleida (Segrià), amb les estacions d’Àger, Santa Linya, Vilanova de la Sal, Sant Llorenç de Montgai, Gerb, Balaguer, Vallfogona de Balaguer i Térmens.

Tanmateix,  la minsa freqüència de trens fa recomanables utilitzar la xarxa d’autobusos o el vehicle privat per desplaçar-se per la comarca.

2. Quan anar a la Noguera

Els tresors naturals i històrics de la Noguera fan que qualsevol època de l’any sigui bona per a visitar-la, si bé de cara a aventurar-se pels seus senders i experimentar la gran oferta de rutes i esports d’aventura sempre és recomanable esperar al bon temps.

D’altra banda, per les seves característiques climatològiques, similars a les de la plana de Lleida, cal anar preparat per afrontar una marcada oscil·lació tèrmica entre la nit i el dia.

Trobada de campaners d'Os de Balaguer
Trobada de campaners d'Os de Balaguer | Youtube

 

A més a més, cal destacar l’atractiu de les festes i fires de cada poble; vells costums i mercats tan interessants com la festa del Sant Crist de Balaguer, el Ranxo de Ponts, la Plantada del Xop de Vallfogona, la Trobada de Campaners d’Os de Balaguer, els pessebres vivents de Camarasa, Térmens o Penelles; així com la fira del Meló i del Vi d’Artesa de Segre, la fira de la Perdiu a Vilanova de Meià, la fira de Nadal d’Àger o la fira de maig a Balaguer.

3. Allotjar-se a la Noguera

Per la seva baixa demografia i el seu dia a dia rural, la Noguera esdevé l’indret perfecte per gaudir de la tranquil·litat d’un temps que sembla aturat.

Masia La Pedra, a prop de Rialb
Masia La Pedra, a prop de Rialb | Masia La Pedra

 

Lluny del turisme massificat de la costa, la comarca compta amb una bona oferta de cases rurals de qualitat, fondes i hostals que juntament amb els allotjaments de la ciutat de Balaguer, permeten passar una bona temporada descobrint l’immens patrimoni d’aquestes terres pertanyents a l’antic Comtat d’Urgell.

4. Gastronomia a la Noguera

La gastronomia de la Noguera és sinònim de la senzillesa sorgida del vincle de la comarca amb la terra.  Una senzillesa conformada de l’excel·lentíssima qualitat de les fruites i verdures, de sorprenents embotits i confitats de porc, i els plats suculents fets a base de perdiu acabada de caçar.

El panadó, una recepta típica de la Quaresma a la comarca de la Noguera
El panadó, una recepta típica de la Quaresma a la comarca de la Noguera | Balaguer TV

 

Els panadons, els caragols i la cassola de tros esdevenen plats característics d’aquestes contrades, si bé, el producte més nostrat de la Noguera és la coca amb samfaina. Una autèntica delícia que compta cada any amb la Mostra Nacional de Coques de Recapte i Samfaina de la Fira de Balaguer; celebrada el darrer cap de setmana d’abril.