Els pobles del Pla d'Urgell

Repassem en aquest article les dades més essencials de la geografia, la història i la climatologia del Pla d'Urgell, una comarca central de la vegueria de Ponent
Estany d'Ivars, al Pla d'Urgell  | Viquipèdia

Índex Amagar
 

La comarca del Pla d’Urgell es troba al bell mig de la vegueria de Ponent, en un territori històricament lligat al Comtat d’Urgell i a la baronia d’Anglesola.

Un tast geogràfic i històric de la comarca del Pla d’Urgell

Nascuda el 1988, el Pla d’Urgell es va formar un any després de la reinstauració de les comarques creades el 1936, com a conseqüència de la pressió del territori de crear aquesta nova delimitació, en un marc geogràfic que havia esdevingut dinàmic i singular des de la instauració del canal d’Urgell al segle XIX.

Repassem en aquest article les dades més essencials de la geografia, la història i la climatologia d’aquesta comarca de la vegueria de Ponent.

1. Situació

El Pla d’Urgell troba els seus límits administratius amb les comarques de la Noguera al nord, El Segrià a l’oest, l’Urgell a l’est i Les Garrigues al sud; si bé territorialment no es visualitza cap frontera remarcable, més enllà de ser la zona més plana de l’antic Comtat d’Urgell i de beneficiar-se en tota la seva extensió, de les aigües del canal de regadiu homònim.

Localització del Pla d'Urgell | Viquipèdia

 

Amb capital a Mollerussa, el Pla d’Urgell és una comarca lligada històricament a l’agricultura i la ramaderia, on els antics paisatges erms i de secà característics del ponent català es van transformar completament amb la instauració del Canal d’Urgell.

2. Història

La comarca compta amb evidències arqueològiques que demostrarien la seva ocupació constant des de, com a mínim, el Neolític, en un territori poc afable climatologicament que va impedir la formació de grans nuclis de població.

A l’Edat Antiga, els ibers ilergets poblaven aquestes contrades, de la mateixa manera que ho feren els romans amb diverses vil·les agrícoles, però no fou fins a l’Edat Mitjana que es consolidaren aquests nuclis i es crearien noves poblacions permanents fins als nostres dies.

Parròquia de Sant Bartomeu a Sidamon | Bisbat de Solsona

 

El territori comprès per l’actual comarca del Pla d’Urgell formava part del que els moriscos anomenaven la Plana de Mascançà, formant part del districte andalusí de Lleida; mentre que amb la conquesta catalana, es dividiren entre el Comtat d’Urgell i la baronia d’Anglesola.

Durant segles, l’agricultura de secà i la ramaderia van ser l’única activitat econòmica d’aquest territori, fins que la implantació del Canal d’Urgell a mitjans del segle XIX, juntament amb l’arribada del ferrocarril, van permetre la dinamització d’un territori que va créixer acceleradament en tots els seus àmbits; un fet clau per a esdevenir finalment comarca l’any 1988.

3. Els pobles del Pla d’Urgell

La comarca del Pla d’Urgell té una extensió de 305,1 km², i segons les dades del 2016, un total de 36.711 habitants. Com la resta del país, va experimentar un creixement demogràfic considerable durant el segle XVIII, passant de poc més de 4.000 habitants finalitzada la Guerra de Successió, als més de 9.000 a finals de segle.

La instauració del canal d’Urgell i amb ell l’agricultura de regadiu generalitzada, a mitjans del segle XIX, van disparar les xifres demogràfiques fins als prop de 15.000 habitants. Amb la tornada de la democràcia, la població es tornà a incrementar considerablement, arribant al seu màxim històric al 2012, amb 37.267 habitants.

Canal d'Urgell al seu pas per Mollerussa | Mollerussa.cat

 

Mollerussa és la capital de la comarca, així com la localitat més poblada amb diferència, amb 14.740 habitants. La resta de municipis tenen poblacions que oscil·len entre els 600 i els 2.300 habitants.

El Pla d’Urgell es conforma doncs de 16 municipis: Mollerussa, Linyola, Bell-lloc d’Urgell, Bellvís, Torregrossa, Palau d’Anglesola, Golmés, Ivars d’Urgell, Miralcamp, Vilanova de Bellpuig, Barbens, Fondarella, Sidamon, Vila-sana, Castellnou de Seana, el Poal.

4. Orografia del Pla d’Urgell

La comarca del Pla d’Urgell presenta una orografia uniforme i totalment plana, que només es diferencia de la resta de la plana de Lleida per la formació d’àrees tancades o endorreiques, que en el passat havien arribat a formar estanys o aiguamolls en alguns punts.

Pont sobre el Canal d'Urgell | Viquipèdia

 

Juntament amb el canal d’Urgell i les seves sèquies, que són els corrents d’aigua més importants, els petits rius Corb i Ondara també travessen la comarca, en un paisatge completament agrícola.

L’estany d’Ivars i Vila-sana és la zona humida més important de la comarca. Recuperat l’any 2009, després de mig segle dessecat, progressivament torna a recuperar la flora i la fauna que havia perdut.

5. Climatologia del Pla d’Urgell

El clima del Pla d’Urgell és mediterrani continental sec, característic per una gran oscil·lació tèrmica durant tot l’any, amb estius curts i molt calorosos, hiverns llargs i freds, gebrades i prominència de la boira.

La precipitació anual mitjana se situa en poc més dels 400 mm, mentre que les temperatures, ronden mitjanes de 5° a l’hivern i els 25° a l’estiu.

"Un viatge a les Garrigues" "Què veure a les Garrigues?"