Paisatge agrícola del Pla d'Urgell

El Pla d'Urgell, un paisatge agrícola

Essent una de les comarques més petites i la més plana del Principat, el Pla d’Urgell esdevé un indret ideal per a fer caminades i excursions amb bicicleta

El Pla d’Urgell és una comarca totalment plana, amb un paisatge totalment agrícola, que troba la seva particularitat i bellesa en la transformació que han suposat les séquies del canal d’Urgell i els petits racons de patrimoni i cultura que ofereix.

Paisatge agrícola banyat per les aigües del Canal d’Urgell

Essent una de les comarques més petites i la més plana del Principat, el Pla d’Urgell esdevé un indret ideal per a fer caminades i excursionsamb bicicleta, resseguint les séquies que travessen la comarca o apropant-se a descobrir tots els seus pobles.

Mollerussa

Tot i haver estat tradicionalment un lloc de pas al camí entre Barcelona i Lleida, l’aridesa i la climatologia del terreny no van permetre que la vila esdevingués un nucli gaire important; i no seria fins al segle XIX, que gràcies a l’arribada del ferrocarril i la construcció del Canal d’Urgell, Mollerussa agafaria l’embranzida que l’acabaria convertint el nucli més important del Pla.

Ajuntament de Mollerussa
Ajuntament de Mollerussa | Ajuntament de Mollerussa

D’aquesta manera, Mollerussa esdevé el punt de partida ideal a l’hora de visitar el Pla d’Urgell, on a més de concentrar els serveis d’una capital de comarca, compta amb un patrimoni arquitectònic de primer ordre, amb edificis que van des de la tradició renaixentista al modernisme.

D’altra banda, esdevé imprescindible la visita al Museu del Canal d’Urgell, on es pot apreciar la rellevància d’aquesta construcció en la història del municipi i la comarca; així com el singular Museu de Vestits de Paper, que recull les millors peces del Concurs Nacional de Vestits de Paper que celebra anualment el municipi.

L’estany d’Ivars i Vila-sana

L’estany d’Ivars i Vila-sana és sense cap mena de dubte, un dels símbols del Pla d’Urgell. Dessecat a mitjans del segle XX en contra de la voluntat popular, des del 2009 torna a dotar la comarca del seu tret característic principal: l’aigua.

Les seves més de 120 hectàrees recuperen i acullen any rere any la fauna i la flora que havia tingut en el passat; esdevenint un indret magnífic per passejar i observar tota mena d’aus, tortugues d’estany i colobres d’aigua, entre molts d’altres.

Estany d'Ivars
Estany d'Ivars | Viquipèdia

Els Firals de Bellvís

Els Firals de Bellvís són una festivitat que se celebra durant el mes de juliol; es tracta de la recreació històrica teatralitzada d'un episodi del 1637, quan les tropes castellanes de Felip IV s’establiren a Catalunya provocant tota mena d’ultratges i abusos, moment en què tingué lloc la llegenda de Cal Bufalà.

Tot plegat un conjunt de teatre interactiu, representació, jocs de malabars amb foc, recreació històrica, danses populars, balls amb bestiari i gegants... que compta amb la participació de totes les veïnes i veïns de Bellvís. Un espectacle únic que val la pena viure de primera mà.

Barbens

Barbens és un bon exemple del passat medieval de la comarca. El municipi conserva edificis emblemàtics de gran rellevància històrica que ens permeten resseguir el pas del temps en aquestes contrades.

El Castell-comanda que data de la fundació del poble, tindria el seu origen en un castrum romà; ara esdevé seu de l’ajuntament del municipi, però encara conserva la seva torre d’homenatge, la sala de les arcades, les cavallerisses, les presons o una escala barroca.

Castell de Barbens
Castell de Barbens | Diputació de Lleida

D’altra banda, l’església de Santa Maria, Les Places de l’Església i Cavallers de Malta, conformen un nucli històric de gran valor i bellesa arquitectònica que converteixen el municipi en un gran atractiu.

L’octubre de cada any se celebra la Fira de la Poma i Templers, una celebració per la collita del fruit emblemàtic de Barbens, que arriba acompanyat d’un mercat medieval i les recreacions històriques dels antics templers que van habitar el municipi.

Altres espais d’interès

Tots els municipis del Pla d’Urgell conserven patrimoni arquitectònic del seu passat que val la pena de visitar; esglésies, ermites, castells i cases senyorials conviuen amb el dia a dia d’unes poblacions agrícoles des de temps immemorials. En tractar-se d’una comarca petita, això no esdevé una quimera, sinó una oportunitat de gaudir de tots els racons d’aquest territori amb la calma de la vida rural.

La millor manera d’escollir un destí és a través de les diferents festes, fires i tradicions gastronòmiques que se celebren. Unes festes lligades a la terra i a la producció agrícola, que no escapen la gastronomia tradicional de les coques de recapte, les cassoles de tros o els cargols.