Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Gotims de raïm de les vinyes del Priorat

El discret encant del Priorat

Qualsevol punt de la comarca és un bon punt de partida per delectar-se dels seus paratges, descobrir els seus llegats històrics o degustar els seus productes estrella.

El Priorat és atractiu en tots els seus vessants, tant per als seus paisatges naturals, com pels seus vestigis històrics; una terra per descobrir sense presses, amb la pausa i la tranquil·litat de la seva vida rural.

Natura, història i vi

Coneguda arreu del món per la singularitat i l’excel·lentíssima qualitat dels seus vins, el Priorat compta amb una bona oferta d’hostals, masos i cases rurals acollidores, que destaquen tots ells per la seva qualitat. Qualsevol punt de la comarca és un bon punt de partida per delectar-se dels seus paratges, descobrir els seus llegats històrics o endinsar-se al prop d’un centenar de cellers i molins per degustar els seus productes estrella.

Celler de vi
Celler de vi del Priorat | Getty Images

Com arribar al Priorat

La comarca del Priorat presenta una xarxa de carreteres que s’ha hagut d’adaptar al terreny accidentat que la caracteritzen; disposa només amb una via principal al sud, l’N-420, que provinent Tarragona travessa Pradell de la Teixeta, Falset i voreja Masroig abans de sortir per la Ribera d’Ebre.

La resta de municipis de la comarca resten ben connectats per carreteres comarcals en bon estat, si bé en alguns punts acumulen corbes per escapar el relleu més accidentat, fent els viatges una mica més lents.

D’aquesta manera, el millor accés al Priorat des del sud ebrenc o des del Camp de Tarragona a l’oest, és l’N-420. Des de l’est, el nord i nord-oest, qualsevol de les carreteres serà bona per anar al destí desitjat.

En l’àmbit del mitjà de transport, Pradell de la Teixeta, Marçà - Falset, Capçanes i els Guiamets compten amb estació ferroviària; si bé la freqüència de pas és molt limitada, motiu pel qual l’autobús és millor opció.

El més recomanable per gaudir al màxim del Priorat és vindre amb vehicle propi, que permeti desplaçar-se sense dependre de les limitacions horàries del transport públic.

Quan anar al Priorat

El Priorat es pot visitar en qualsevol època de l’any, els seus paratges naturals i el seu valor patrimonial i enològic així ho indiquen, i si bé serà més agradable descobrir la comarca en els mesos més temperats i càlids, algunes festes i tradicions com l’Encamisada de Falset, conviden a apropar-s’hi també a l’hivern.

L’altre element a tenir en compte és l’època de l’any en què cellers, molins i cooperatives són més actius; ja que bona part d’aquests obren portes i organitzen rutes i visites teatralitzades on poder degustar els millors vins Denominació d’Origen Priorat i Montsant; així com l’oli d’oliva verge extra DO Siurana.

Fira del Vi de Falset
Fira del Vi de Falset | Ajuntament de Falset

En aquesta línia, destaquen especialment la Fira del Vi de Falset, que se celebra el primer cap de setmana de maig o la Festa de la Verema a l’Antiga de Poboleda.

Allotjar-se al Priorat

El Priorat compta amb molts devots del vi que any rere any visiten la comarca; un turisme enològic que ha consolidat un centenar d’allotjaments de tota mena i de bona qualitat, però que en cap cas ha massificat el territori en cap període de l’any.

Una combinació perfecta de tranquil·litat i llocs de repòs idíl·lics situats en antics cellers, masos, refugis i hostals que es troben enmig de vinyes i amb vista a les serres i cingles característiques de la comarca.

Gastronomia del Priorat

Amb el vi i l’oli com a elements més transcendentals de la comarca i insubstituïbles a la taula de qualsevol àpat, l’oferta gastronòmica no es queda enrere, amb productes de la mateixa terra que conformen plats de gran qualitat.

Cassoles de conill, caragols, suquets, rovellons del Montsant, truites en suc, bacallà i tonyina salada, romescos, sopes, brous, escudelles… Plats tradicionals de la cuina catalana de pagès que han acompanyat la història del Priorat durant segles.

Cassola de truita amb suc d'Ulldemolins, plat típic del Priorat
Cassola de truita amb suc d'Ulldemolins, plat típic del Priorat | Isma Llanes

Tot plegat sense deixar de banda un bon sortit de dolços hereus de la tradició mediterrània, amb orellons, coques, trossets, codonyat, pa de figa, tornos i barretets que acompanyats de vi ranci completen aquest conjunt de sensacions i plaers.