L'Alt Pirineu: muntanya i natura inacabables

L'Alt Pirineu, el parc més extens de Catalunya, amb gairebé 70 mil hectàrees i la meitat de la comarca del Pallars Sobirà, a més d'un tros de l'Alt Urgell.
Parc Natural de l'Art Pirineu | Cedida

Índex Amagar
 

L'any 2003 la Generalitat de Catalunya crea el Parc Natural de l'Alt Pirineu, contigu al d'Aigüestortes i Estant de Sant Maurici que complementa el que havia estat el parc pirinenc per antonomàsia. El resultat és el parc més extens de Catalunya, amb gairebé 70 mil hectàrees i la meitat de la comarca del Pallars Sobirà, a més d'un tros de l'Alt Urgell.

L'Alt Pirineu, el gran Parc Natural de muntanya

El Parc Natural del l'Alt Pirineu té com a objectiu salvaguardar el patrimoni natural i cultural d'alta muntanya i promoure un turisme sostenible amb l'entorn.

El territori de l'Alt Pirineu

El Parc Natural comprèn espais als termes dels muninipis d'Esterri de Cardós, Farrera, Lladorre, Llavorsí, Rialp, La Gungueta d'Àneu, Alins, Asterri d'Àneu, Alt Àneu, Tírvia, Vall de Cardós i Sort, a la comarca del Pallars Sobirà i les Valls de Valira i Montferrer i Castellbò a l'Alt Urgell.

Estany al Parc Natural de l'Alt Pirineu | Richard Martin

 

Hi destaquen els valors geològics com l'estany glacial de Certascab, l'Obaga de Valeran o la flora i fauna d'alta muntanya amb l'especial protagonisme de l'ós bru, una espècie en regressió que ha estat objecte de repoblament i que troba en les muntanyes de l'Alt Pirineu el seu hàbitat predilecte.

La complexitat orogràfica, l'extensió, la diversitat paisatgística i l'amplitud altitudinal permeten l'existència de mostres molt variades i riques de les estructures geològiques, els ecosistemes, els hàbitats i les comunitats vegetals, les espècies i els paisatges del Pirineu axial català.

Els ambients del Parc Natural de l'Alt Pirineu

Els estanys i el rius. Trobem al parc més de cent estanys i trams llargs de rius amb una fauna plenament adaptada de molleres, patamolls o truites. 

Els prats alpins. Quan s'acaben els arbres, més enllà del 2.200 metres d'altitud on ja no poden sobreviure, s'estenen les pastures que creixen sota el gel i la neu de l'hivern i que a l'estiu alimenten els ramats de vaques i ovelles.

Els rocams i les tarteres. Parets de roca escarpada i vessants protegits per pedres que són refugi de vegetació especialitzada en aquestes condicions i de zona de nidificació de rapinyaires com l'amenaçat trencalòs i l'àliga daurada.

 

Els prats montans i matollars. Pastures, camps i prats de dall guanyats per l'activitat humana i ramadera al bosc. Espais oberts encatifats de flors. Els matollars d'escoba són molt característics del Parc que marca cromàticament el pas de les estacions.

Un pont sobre un rierol | Visit Pirineus

 

Els boscos de coníferes i planifolis. Els arbres que predominen al Parc Natural són el pi negre, l'avet i el pi roig. Es po trobar una població de savina turífera única als boscos catalans. Per sota de la vegetació típicament alpines s'estenen els boscos de roures, bedolls, freixes i fagedes. Les zones més baixes i de més influència del clima mediterrani són dominades pels alzinars.

Els pobles i les bordes. Els testimonis de la intervenció de la mà de l'home a la natura i la seva convivència amb el medi. Ermites, romàniques, pobles, serradores que ens parlen del negoci de la fusta o bordes de muntanya.

Punts d'interès del Parc Natural de l'Alt Pirineu

Fenòmens càrstics de la ribera d'Isil. La principal zona calcària del Parc, en cotes elevades, que presenta avencs i coves.

Les Valls d'Unarre, Àrreu i Airoto i mollera d'Escalarre Valls poc concorregudes al nord-oest del Parc, amb gran protagonisme per les aigües i les molleres, com la d'Escalarre, a l'embassament de la Torrassa, la zona més humida del Parc. Zona de bosc de ribera i canyissars.

Els estanys. Prop del Parc Natural dels Pirineus Ariegesos a França i arribant a Tavascan, trobem els estanys del Port I mariola. A les zones altes del Parc s'estenen els estanys d'origen glacial om el de Naorte o el de Certascan, el més gran dels Pirineus. Protegit pels pics del Monteixo i norís s'oculta l'estany d'Aixeus, mirador sobre la Pica d'Estats.

Bordes al parc natural de l'Alt Pirineu | Visit Pirineus

 

La Pica d'Estats. El cim més alt de Catalunya amb 3.143 metres. Un pic emblemàtic que es troba dins del Parc Natural de l'Alt Pirineu. És també un dells millors miradors, juntament amb el cap de la Roca, la collada de Conflent i el coll d'Ares).

El Romànic. A banda de la natura, cal destacar l'oferta museística del Parc i els vestigis de l'art romànic medieval, com les pintures murals originals de Sant Serni de Baiasca.

Els boscos. El bosc de virós és un dels més extensos, juntament amb els de Sant Joan de l'Erm, la vall de Ras de Conques plena de pins negres o la Vall de Tor que connecta el Parc amb la Vall d'Andorra.

Informació pràctica per visitar el Parc Natural de l'Alt Pirineu

La seu del Parc Natural de l'Alt Pirineu és a Llavorsí. Els itineraris que ens hi proposaran s'adaptaran al temps disponible i condició física. La gran extensió del Parc fa recomanable desplaçar-se amb vehicles de muntanya tot i que les rutes per biicleta de muntanya també estan senyalitzades.

Pica d'Estats | Viquipèdia

 

"El Parc Natural del Aiguamolls de l'Empordà" "El Parc Natural d'Aigüestortes i estany de Sant Maurici"